Twoja słoma wciąż zalega w glebie, „ciągnie” się, wciąż jest jakby żywa, jej zapach przypomina gnijące odpady?
Zobacz co się dzieje na Twoim stanowisku!
Prawidłowy rozkład materii organicznej jest uzależniony od obecności pożytecznych mikroorganizmów glebowych. To one odpowiadają za to czy słoma będzie przetworzona na pożądaną próchnicę.
Co utrudnia mikroorganizmom rozkład słomy?
- Zbyt kwaśny odczyn gleby (pH)
- Niska zawartość tlenu w glebie; gleby ciężkie, zwięzłe, zbite, beztlenowe mają słabe warunki do rozwoju organizmów, które mają zdolność rozkładu słomy, a w efekcie tworzenia próchnicy
- Słabe uwilgotnienie gleby
- Niskie temperatury
- Duża ilość słomy pozostawiona na powierzchni gleby
Co zrobić, żeby słoma współpracowała z mikroorganizmami na Twoją próchnicę:
- Zadbaj o wapnowanie pól
- Rozdrobnij resztki, na przykład mulczerem
- Mieszaj słomę z glebą, ale nie za głęboko, żeby zapewnić warunki tlenowe do jej rozkładu
- Zadbaj o napowietrzenie stanowisk
- Nie dopuszczaj do powstania podeszwy płużnej, która utrudnia przepływ wody i powietrza
- Przez zmieszaniem słomy z glebą aplikuj kwasy humusowe, które dostarczą dodatkowej pożywki mikroorganizmom i napędzą je do próchnico-twórczego rozkładu słomy
- Przed siewem stosuj nawozy organiczne, które tworzą strukturę gruzełkowatą gleby
Pamiętaj, słoma to też bardzo cenny nawóz, odpowiednio pokierowana odda Ci składniki pokarmowe i żyzne stanowiska.