Jakie czynniki wpływają na rozwój grzybów patogenicznych?
- niskie pH gleby
- wysoka wilgotność gleby
- temperatura w zakresie 16°C-21°C
- Grzyby mikoryzowe
Gleba – pierwotne źródło infekcji wywołanych przez:
- Fusarium spp. – wywołujące fuzaryjne więdnięcie roślin
- formy zimujące: chlamydospory i makro sklerocja
- rośliny żywiciele: zboża, kukurydza, pomidory, papryka, sałata
Stymulacja rozwoju form przetrwalnikowych: Temp. gleby 22°-30°C
Zdjęcie1, źródło: Research Gate
- Plasmodiophora brassicae – czynnik sprawczy kiły kapusty
- formy zimujące – hapoloidalne grubościenne zarodniki
- rośliny żywicielskie: rzepak, kapustne warzywa oraz chwasty: Stymulacja kiełkowania zarodników przetrwalnikowych
pH: 5,3-5,7 temp. Gleby 18-26°C
- Verticilium spp - czynnik sprawczy chorób zwanych werticiliozami
Formy zimujące – mikro konidia
Optymalne warunki do infekcji: pH: 5,9-6,3 temp. gleby: 24°C-27°C
- Sclerotinia sclerotiorum – wywołująca zgniliznę twardzikową
Formy zimujące – skleroty
Optymalne warunki stymulujące kiełkowanie sklerocjów: temp. gleby >10°C , ale nie więcej jak 25°C
wilgotna gleba
- Pythium spp. – wywołujące zgorzele roślin
Formy zimujące: zoospory
Optymalne warunki do infekcji: Wysoka wilgotność gleb 50%-60%
Gleby słabo napowietrzone (zbyt zwięzłe)
Jak możemy ograniczyć choroby od glebowe na polu - działania zapobiegawcze
1) dbałość o pH gleby
2) utrzymanie odpowiedniej struktury gleby
3) prawidłowy poziom materii organiczne
Źródło: Research Gate
źródło: Research Gate