fbpx

Gleba jako rezerwuar patogenów

Jakie czynniki wpływają na rozwój grzybów patogenicznych?

  • niskie pH gleby
  • wysoka wilgotność gleby
  • temperatura w zakresie 16°C-21°C
  • Grzyby mikoryzowe

Gleba – pierwotne źródło infekcji wywołanych przez:

  • Fusarium spp. – wywołujące fuzaryjne więdnięcie roślin 

- formy zimujące: chlamydospory i makro sklerocja

- rośliny żywiciele: zboża, kukurydza, pomidory, papryka, sałata

Stymulacja rozwoju form przetrwalnikowych: Temp. gleby 22°-30°C

 

 

 Zdjęcie1, źródło: Research Gate

 

  • Plasmodiophora brassicae – czynnik sprawczy kiły kapusty

- formy zimujące – hapoloidalne grubościenne zarodniki 

- rośliny żywicielskie: rzepak, kapustne warzywa oraz chwasty: Stymulacja kiełkowania zarodników przetrwalnikowych

pH: 5,3-5,7 temp. Gleby 18-26°C

 

  • Verticilium spp - czynnik sprawczy chorób zwanych werticiliozami

Formy zimujące – mikro konidia

Optymalne warunki do infekcji: pH: 5,9-6,3 temp. gleby: 24°C-27°C

 

  • Sclerotinia sclerotiorum – wywołująca zgniliznę twardzikową

Formy zimujące – skleroty

Optymalne warunki stymulujące kiełkowanie sklerocjów: temp. gleby >10°C , ale nie więcej jak 25°C

wilgotna gleba

 

  • Pythium spp. – wywołujące zgorzele roślin

Formy zimujące: zoospory

Optymalne warunki do infekcji: Wysoka wilgotność gleb 50%-60%

Gleby słabo napowietrzone (zbyt zwięzłe)

 

Jak możemy ograniczyć choroby od glebowe na polu - działania zapobiegawcze

1) dbałość o pH gleby

2) utrzymanie odpowiedniej struktury gleby

3) prawidłowy poziom materii organiczne

Źródło: Research Gate

źródło: Research Gate


Drukuj   E-mail

Kontakt

Aleja KEN 57/2
02-797 Warszawa
+48 601 727 445
projektgleba@naturalcrop.com
Image